Moja cesta na Sciences Po vo Francúzsku…

Matej Knižka, študent 5.L triedy, prijatý na Univerzitu „Sciences Po“ v Dijone

V októbri 2018 som mal možnosť zúčastniť sa akcie “Modelový Európsky parlament” v Bratislave. Ako názov akcie napovedá, jej cieľom je diskutovať o európskych záležitostiach. Účastník sa ocitne v koži europoslanca z náhodne pridelenej  politickej skupiny a mal by čo najlepšie reprezentovať jej agendu. V rámci tejto diskusie vo francúzštine som sa oboznámil s programom Sciences Po, nakoľko je dijonský kampus pravidelným spoluorganizátorom podujatia. 

Pri výbere univerzity ma motivovalo najmä jej pluridisciplinárne zameranie. Študenti majú možnosť skúmať komplexné spoločenské problémy skrz prizmu ekonómie, práva, politológie, histórie a sociológie. To všetko s dôrazom na výučbu cudzích jazykov a so zameraním na konkrétny región sveta.  

Na prijímacie skúšky som sa pripravoval predovšetkým pozorným sledovaním zahraničného diania, ako aj čítaním odbornej literatúry.  

Som však hlboko presvedčený, že úspešný kandidát na tento typ štúdia musí ponúknuť viac, než len tzv. “akademický profil”. Počas môjho štúdia som mal nespočetné množstvo možností, ako prispieť svojou aktivitou v našej bilingválnej komunite, čo mi dozaista pomohlo presvedčiť prísnu a selektívnu porotu. 

I keď nám ešte zostáva pár mesiacov do konca štúdia, už teraz môžem s istotou napísať, že mi Taják bude chýbať. Môžem však napísať aj to, že bilingválna sekcia ma pripravila na ďalšie štúdium, osvojením si francúzskeho jazyka na úrovni C1, ako aj jej prírodovedným zameraním. Človek predsa nikdy nevie, kedy využije chemickú rovnicu na prípravu aspirínu, či iné “chuťovky” z maturitných tém z chémie :-). 

Na záver by som rád odkázal jedno veľké ĎAKUJEM všetkým profesorkám a profesorom a lektorom z Alliance Française Banská Bystrica, s ktorými som prišiel do kontaktu počas môjho štúdia. Obzvlášť by som vyzdvihol podporu profesorov z bilingválnej sekcie, ktorí mi veľmi pomáhali pri príprave na prijímacie skúšky. 

Matej Knižka, V.L

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *