Workshop Francúzska kuchyňa Atelier de cuisine

17 October 2023, 19:19    |    Viera Gilányová


 Dňa 13.10.2023 sa na našej škole uskutočnila akcia pod názvom Francúzska kuchyňa. Toto podujatie organizovala pani profesorka Marta Šimkovičová spolu s Thomasom Laurentom, riaditeľom Alliance française, a Francoisom Bouilletom, šéfkuchárom, miestnej francúzskej reštaurácie,  s ambíciou vytvoriť novú tradíciu na našej škole a prepojiť študentov francúzskeho jazyka s praktickým použitím francúzštiny a samotnou francúzskou kultúrou. Boli sme rozdelení do piatich skupín, pričom každá mala za úlohu pripraviť jeden z piatich chodov. Pri ich príprave nám pomáhal najmä François.

  Adrien, stážista Alliance française, si pre nás pripravil kvíz o francúzskych jedlách, ktorý nám odprezentoval počas prestávky medzi pripravovaním jedál. Na kvíze sme sa dozvedeli mnoho nových informácií o konkrétnych francúzskych jedlách,  o ich pôvode, nezvyčajnej príprave či ich zložení. 

  Po dokončení jedál sme prestreli stoly, pozvali sme pána riaditeľa a panie zástupkyne, aby sa k nám pridali, a začali sme stolovať. Jedlo, ktoré sme navarili, bolo veľmi chutné a chutilo všetkým- študentom,   našim profesorom aj hosťom. Ako toto jedlo a jeho príprava, tak i celý tento deň nám toho veľa priniesol. Spájanie kultúr, vymieňanie si kulinárskych schopností, tímová práca a mnoho ďalšieho. Toto podujatie zároveň prispelo k rozvoju našich schopností a kompetencií v oblastiach, ktoré sú mimo bežného študijného programu. Som presvedčená, že táto udalosť sa stane jednou z tých, na ktoré budeme spomínať s radosťou.

 

Tatiana Randová, II.B