Výmenný pobyt I.L vo Francúzsku

15 May 2023, 19:10    |    Viera Gilányová


Charles Trenet vo svojom hite Douce France opisuje Francúzsko ako „sladké“ – nielen preto, že tento geniálny národ má vo zvyku jesť po každom jedle dezert, hoci to je určite neodškriepiteľné plus. Naši študenti z I.L túto sladkosť pocítili vo všetkých jej podobách, keď 4.-12. mája absolvovali svoju úplne prvú výmenu s malebným mestečkom La Pommeraye.

La Pommeraye sa nachádza blízko pri západnom pobreží Francúzska, dve hodiny cesty od Bretónska. Predstavte si roztrúsené domčeky harmonicky sfarbené do béžovej a bielej, obklopené vinicami, záhradami a parkami. Presvetlené domy spolunažívajú s historickými budovami v gotickom slohu, jeden vedľa druhého, akoby čas ani uplynulé storočia nič neznamenali. Okolím sa vinie rieka Loira, v celej svojej idylickej nezregulovanej kráse. A na jednom tichom parkovisku sa v piatok večer vylodil húf dezorientovaných Slovákov, ktorí mali za sebou 28-hodinovú cestu autobusom. Ja som už však po prvej večeri vedela, že každá minúta stála za to.

Rodina, ktorá ma ubytovala bola neuveriteľne zlatá.  V posledný deň som spolužiačke povedala: „Moja mama ti posiela palacinky“ – čo (vzhľadom na to, že išlo o mamu mojej korešpondentky) jednak znamenalo, že som sa tam začala cítiť ako doma, jednak to, že som po dlhých večerných konverzáciách vo francúzštine stratila schopnosť poriadne formulovať slovenské vety.

Z jazykového hľadiska bola výmena veľmi intenzívna, no treba uznať, že ani program nijako nezaostával. Predĺžený víkend sme trávili v rodinách, čo nás ubytovali a chodili sme na výlety po vlastnej osi. Potom sme so školou navštívili pobrežie Atlantiku, mestá ako Angers či Guérande. Veľkým finále bol historický zábavný park Puy du Fou.

Celý pobyt ma naplnil neuveriteľnou vďačnosťou – chvíle, čo som prežila, boli tak magické, že by som ich nikdy nedokázala naplánovať. Nikdy by som si nedokázala predstaviť seba, že zažijem niečo také ohromné ako bol tento týždeň. Znovu mi ukázal, že objavovať život je naozaj sladké – či už vo Francúzsku alebo tu doma.