Potulky Parížom s našimi tretiakmi

14 June 2024, 11:57    |    Viera Gilányová


Prežitie prvých júnových dní v metropole lásky, módy, či umenia znie ako verše francúzskej básne. Práve toto mesto nám otvorilo svoje brány počas niekoľkodňového poznávacieho zájazdu. Paríž, ako je známe, má vskutku čo ponúknuť a mali sme možnosť sa o tom presvedčiť.

Najprv sme navštívili Luxemburské záhrady očarujúce svojou symetrickou architektúrou a precízne upravenou zeleňou. Naše ďalšie kroky viedli k majestátnemu Panteónu a na nohy sa stavajúcej gotickej kráske - Notre-Dame, neminuli sme ani justičný palác. Zrazu sme sa ocitli pod ikonickou sklenenou pyramídou, v útrobách múzea Louvre. Tam nás letmým úsmevom privítala Mona Líza a potom sme obdivovali krásu sôch a malieb z celého sveta. Po tomto umeleckom zážitku sme pocítili ruch veľkomesta na najširšej parížskej ulici Champs-Élysées zakončenej  Víťazným oblúkom.

Na druhý deň museli mnohí prekonať svoj strach počas výstupu na železnú dámu - Eiffelovku. Odmenou bol však ohromujúci výhľad na Paríž z jedinečnej perspektívy.

Poobede nás čakala plavba po Seine, počas ktorej sme mohli obdivovať mnohé významné budovy zdobiace brehy rieky. Našťastie nám zostal čas aj na návštevu Musée d'Orsay, kde nás uchvátili maľby Moneta, Maneta, či van Gogha. Podvečer sme prešli uličkou lemovanou obchodmi so suvenírmi, až sme sa dostali pod baziliku Sacré-Cœur. Tu bolo miesto rozchodu, tí fyzicky zdatnejší dobrovoľne zdolali výstup po schodisku a dostali sa až k samotnej bazilike.
V stredu sme sa presunuli do malebného mestečka Versailles, kde sme okrem impozantnosti paláca Kráľa Slnka zažili aj pokojnejšie životné tempo v okolitých uličkách. Následne nás stroj času premiestnil do modernej mrakodrapovej štvrte La Défense, kde sme vyčerpali posledné zvyšky energie v obrovskom nákupnom centre.
Vo štvrtok sme náš zájazd zavŕšili návštevou zábavného parku Disneyland. Tam sme zažili voľný pád v tajuplnom výťahu či jazdu na horskej dráhe, kde niektorí spomínali všetkých svätých a iní si užívali vzrušujúci adrenalín. Rozhodne to bol zlatý klinec nášho programu.Mňa osobne Paríž svojou rozmanitosťou presvedčil o tom, že si tu každý môže nájsť  niečo, čo môže obdivovať. Pre mňa, milovníka umenia, bol tento pobyt veľmi obohacujúci a inšpiratívny a rozhodne sa do tejto dvojmiliónovej metropoly plánujem niekedy vrátiť.

 

                                                                                              Helcmanová, III.F, 2024