Opäť úspešná debatná sezóna

17 June 2024, 12:23    |    Viera Gilányová


Debatný klub Taják sa aj v tomto školskom roku zapojil do aktívnej činnosti. Po zorganizovaní exhibičnej septembrovej debaty, ktorou členovia klubu podporili propagáciu debatovania a jej celkový prínos, sa novými členmi klubu stali ďalší študenti našej školy. Popri skúsenejších debatéroch sa veľmi dobre etablovali naši noví členovia (Matúš Boleček, Martin Kubiš, Lilien Hana Vonderčíková),  ktorí na debatnom krúžku získavali prostredníctvom tréningových cvičení s našimi najlepšími debatérmi z minulej sezóny (Jakub Sebastián Barjak, Samuel Blaho, Helena Slivenská) veľmi užitočné podklady a rady pre úspešné napredovanie. V interakcii s ďalšími stálymi členmi klubu ( Alexandra Bočkaiová, Halina Kurrayová, Mária Pizzolato, Silvia Vrbovská) sa v sezóne 2023/2024 debatný klub pripravoval na regionálne a celoslovenské súťaže. Po sérii troch kvalifikačných stredoslovenských turnajov sa dvadsať najlepších tímov z troch regiónov Slovenska dostalo do májového Finále Slovenskej debatnej ligy (FSDL). Po prvýkrát v histórii nášho klubu sme na základe dobrých výsledkov z regionálnych súťaží mali vo FSDL dvojnásobnú účasť, čo predstavuje veľmi cenný úspech.

Náš prvý tím  Taják 1  (v zložení Alexandra Bočkaiová, Halina Kurrayová, Samuel Blaho) síce v silnej konkurencii nepostúpil do vyraďovacej play off časti FSDL, avšak nazbieral cenné skúsenosti v základných kolách proti top tímom, pri bilancii jedna výhra, tri prehry. Oproti minulej sezóne sa všetci členovia tímu zlepšili, čo sa prejavilo aj vo vyššom počte rečníckych bodov v individuálnom hodnotení.

Náš druhý tím, pod názvom Maják (v zložení Helena Slivenská, Jakub Sebastián Barjak a Roman Galo - externý študent zo SPŠ J.Murgaša BB) postúpil po výsledkoch tri výhry a jedna prehra do štvrťfinále FSDL, kde po vyrovnanej debate napokon tesne vypadol s tímom z bratislavského Gymnázia J.Hronca.  Členovia tímu Maják síce tentokrát nesiahli na medailové pozície, avšak svoje miesto medzi top debatérmi na stredných školách určite potvrdili, o čom svedčí veľmi vysoký počet rečníckych bodov počas celej súťažnej sezóny.

Ďakujeme všetkým členom debatného klubu za aktívnu účasť a vzájomnú podporu počas celého školského roka. Našim pokračujúcim debatérom želáme veľa úspechov v ďalšom ročníku a odchádzajúcim debatérom veľa zdaru v ďalšom pôsobení na univerzitách !