Moral Insanity

18 October 2021, 19:18    |    Viera Gilányová


Divadelná hra Prešovského národného divadla  (v hlavnej  úlohe Peter Brajerčík, réžia: Júlia Rázusová), ktorej sa 14.a 15. 10. 2021 zúčastnili žiaci 3.,4. a 5. ročníka, ich skutočne zasiahla.

Poznáte ten pocit, keď vám počas sledovania filmu či divadelného predstavenia prebehne mráz po chrbte? Presne takýto silný moment som zažil i ja pri monodráme Moral Insanity. Jej autor a jediný herec Peter Brajerčík v tejto jedinečnej inscenácii dokázal skvele zachytiť a rozobrať jednu z najvážnejších nástrah súčasného sveta, pričom sa snaží aj vysvetliť jej príčiny a ilustrovať dôsledky.

Moral Insanity, v preklade morálne šialenstvo, bola lekárska diagnóza ešte z 19. storočia. Dnes je už zastaraná, no súčasná rovnomenná divadelná hra s podobnými myšlienkami je aktuálnejšia než kedykoľvek predtým. Je napísaná na motívy knihy Pražský cintorín od Umberta Eca a jej témou sú konšpirácie, hoaxy, diskriminácia, antisemitizmus a rasizmus. Je to hra o klamstvách, klamároch a kapustových (ľudských) hlavách, ktoré im veria. Žiadne postavy v nej nie sú, skôr myšlienky a idey. Rovnako dej, v tradičnom zmysle slova, by sme hľadali márne. Ak však odstúpime trochu ďalej a pozrieme sa z väčšej perspektívy, zistíme, že je to v podstate životný príbeh konšpirácie - od zrodenia až po svoj vrchol. Zdanlivo neškodné krčmové vtipy sa šíria ako požiar, až sa dostanú do médií, politiky. Nasleduje hystéria, nenávisť, strach, hnev, vojny či genocídy. Ako toto ľudia môžu dopustiť? Prečo je také ľahké zmanipulovať masy? Komu veriť a komu nie? Na tieto otázky si netrúfam odpovedať, ale toto predstavenie poskytuje parádny odrazový mostík, z ktorého sa odpovede dajú začať hľadať.

Moral Insanity, pravda o lži, nás podnecuje rozmýšľať o nastolených témach a spolu s fenomenálnym hereckým výkonom a hudbou v divákovi zanecháva nesmierne silný umelecký zážitok, ktorý pretrvá ozaj dlho.

"Nič nedodá vystrašenému človeku viac odvahy, ako strach niekoho iného." - Umberto Eco

                                                                           Martin Tokár, 4.F