Kino v bazéne tento rok ukáže (trochu) iné svety

22 June 2021, 08:35    |    Viera Gilányová


V stredu 23.6. sa v areáli našej školy začína deviaty ročník letných filmových projekcií - Kino v bazéne. Aj tento rok ponúkne oceňované filmy, predovšetkým slovenskej, ale aj českej filmovej  tvorby.

Programový výber s podnázvom Iné svetX predstaví mimoriadne pestrý výber filmov, ktoré zjednocuje túžba po hlbšom poznaní a preskúmaní rôznorodých tém vo svete, ktorý ale napokon zdieľame všetci navzájom, čo sa preukázalo aj počas uplynulého “pandemického” roka.

Tohtoročný program otvorí 23. júna projekcia dokumentárneho filmu Komúna režiséra Jakuba Julényho, ktorý tematizuje prostredie košického undergroundu a jej ústrednej postavy, legendárneho Marcela Strýka. Film prídu do Kina v bazéne osobne uviesť režisér a spoluscenárista Pavel Smejkal.

V letnom programe sa ďalej objaví oceňovaná koprodukčná novinka rumunského režiséra Radu Jadeho Smolný pich aneb pitomý porno (30. júna), ale aj oceňovaný hraný debut Ivana Ostrochovského Služobníci (7. júla, takisto za účasti tvorcov). Kino v bazéne premietne aj dva pozoruhodné dokumentárne debuty: The Sailor (14. júla) od Lucie Kašovej, Na značky! (21. júla) režisérky Márie Pinčíkovej a program uzavrie česká novinka Nová šichta (28. júla) režiséra Jindřicha Andrša.