GRANDFINÁLE-PIŠQWORKY

13 December 2023, 08:27    |    Viera Gilányová


V piatok 8.12.2023 v Brne vyvrcholil 15. ročník majstrovstiev Česko-Slovenska v súťaži pIšQworky, na ktorom sme sa mohli zúčastniť. Získali sme 20. miesto, ale predtým si pripomeňme celý priebeh ročníka pIšQworiek 2023. Všetko to začalo už od školského kola, kde sme poskladali 4 päťčlenné tímy, ktoré ďalej úspešne reprezentovali našu školu.

Dňa 9.11.2023 na oblastnom turnaji vo Zvolene(viď. obrázok č.1), kde sa zúčastnilo 14 tímov z celého Banskobystrického kraja, sme totálne dominovali. Vybojovali sme 1., 2., 3. a 5. miesto. Čo ale bolo cennejšie, bol postup všetkých ,,Tajáckych,, tímov do ďalšieho medzikrajského kola v Žiline, nakoľko mohlo postúpiť iba prvých 5 tímov.

Turnaj v Žiline sa konal dňa 24.11.2023, kde sa nám taktiež veľmi darilo. Síce to bolo oveľa náročnejšie, podarilo sa nám vybojovať 3. miesto v zostave (Ján Matula, Jakub Chromiak, Martin Glončák, Oliver Adam, Tobias Brúder ako náhradník, 3.C) a postupové 1. miesto v zostave (Richard Kuteš, Matúš Boleček 3.C, Natália Volfová 3.D, Adela Danková ako náhradník 3.L a Maroš Medveď 2.F). Tento tím sa zároveň kvalifikoval na Grandfinále do Česka, do Brna.

Na samotnom Grandfinále, ktoré sa konalo 8.12.2023 na Masarykovej Univerzite v Brne(viď obrázok č.2), sme sa umiestnili na 20. mieste z celkových 24 tímov. Tento výsledek nie je veľmi presvedčivý, no môžeme povedať, že už len samotná účasť na tomto prestížnom turnaji je považovaná za veľký úspech, nakoľko sa na Grandfinále tento rok kvalifikovali iba 3 slovenské tímy a zvyšné boli české. Je to aj napriek tomu, že v Česku táto súťaž vznikla a na Slovensku medzi strednými školami ešte nie je úplne populárna.

Tohtoročná piškvorková cesta sa takto končí. Ak máte záujem, budúci školský rok sa taktiež uskutoční školský turnaj, na ktorom budete mať príležitosť dostať sa do ,,tajáckej reprezentácie v pIšQworkách,,.