Exkurzia Paríž- Londýn

16 October 2023, 19:06    |    Viera Gilányová


V dňoch 8.10 - 14.10.2023 sa žiaci našeho gymnázia vybrali na náročnú cestu s túžbou poznávať jedinečné miesta Paríž a Londýn.
V ranných hodinách, po dlhej ceste, nás Paríž privítal s otvoreným náručím na jednom z najslávnejších bulvárov sveta, Champs-Élysées. Neodmysliteľnou súčasťou hlavného mesta Francúzska je nepochybne ikonická Eiffelova veža, jedna z najznámejších stavieb na svete. Práve táto pamiatka zanechala u našich študentov najväčší dojem. Paríž je tiež známy vďaka svojmu umeniu a kultúre. Nachádza sa tu veľa múzeí a katedrál a v tom najväčšom múzeu na svete - v Louvre sme videli mnoho slávnych umeleckých diel, vrátane Mona Lisy.
Po noci strávenej vo Francúzsku sme sa museli rozlúčiť s najromantickejším mestom na svete a čakala nás cesta trajektom do prístavu Dover, z ktorého sme vyrazili na cestu do Londýna.
Londýn v sebe ukrýva bohatú históriu a veľký počet známych pamiatok. Mali sme možnosť vidieť hodinovú vežu Elizabeth Tower, Buckinghamský palác, Westminsterský palác, Katedrálu sv. Paula, London eye a štvrť Camden Town. Navštívili sme aj top tri múzeá Londýna: Technické múzeum, Prírodovedecké múzeum a galériu Victora & Albert. Najväčší dojem ale zanechalo múzeum voskových figurín Madame Tussauds.
Na záver by sme chceli poďakovať pani Čekanovej, našej sprievodkyni za veľmi dobrý prístup a príjemnú atmosféru, pani profesorke Jarotovej a Szentpéteriovej. Veríme, že si každý odniesol nezabudnuteľné spomienky!

Adrián Gyerpál, IV. F