Celoštátne kolo Olympiády kritického myslenia

23 June 2023, 19:24    |    Viera Gilányová


V dňoch 8.-9.6.2023 sa v Bratislave konalo celoštátne kolo 2. ročníka  Olympiády kritického myslenia. Do druhého ročníka súťaže sa zapojilo spolu takmer 6000 študentov/študentiek z celého Slovenska. Do celoštátneho kola postupovalo 40 najúspešnejších študentov/študentiek z krajských kôl. Podarilo sa tam postúpiť aj dvom študentom z našej školy – Matúšovi Bolečekovi  (2.C) v kategórii 1-2.ročník a Helene Slivenskej (4.L) v kategórii 3.-4.ročník.

 Súťažiaci absolvovali vo štvrtok (8. 6.) v základnom kole najskôr test mediálnej gramotnosti, v ktorom mali interpretovať grafy, identifikovať argumentačné fauly vo vyjadreniach, overiť si fakty v článkoch či pravosť fotografie. Do piatkového finálového kola postupovali už len traja najlepší z dvoch vekových kategórií. Každý z nich následne dostal za úlohu vypracovať a pred odbornou porotou odprezentovať analýzu k jednej z kontroverzných a dezinformáciami zaťažovaných tém posledného obdobia, ako napr. sloboda médií, umelá inteligencia, manipulácia volieb, spaľovacie motory či transrodovosť.

V kategórii 3.-4.ročník sa síce Helene Slivenskej nepodarilo postúpiť do finálovej trojice, avšak umiestnila sa na veľmi solídnom 7.mieste. V kategórii 1.-2 ročník sa Matúšovi Bolečekovi podarilo umiestniť na 2.mieste, čo znamenalo postup do finálovej trojice. V ňom sa Matúšovi darilo podobne, čo znamenalo celkové 2.miesto na celoštátnom kole OKM ! 

Matúšovi a Helene k skvelým výsledkom blahoželáme a ďakujeme za výbornú reprezentáciu našej školy !

Celkové poradie,  zaujímavé súťažné úlohy a výsledky k nim si môžete pozrieť na stránke:

https://www.okm.sk/sutaz/  v sekcii ročník 2022/2023.