Taliani na Slovensku

1 October 2019, 16:32    |    Viera Gilányová


Ako si iste spomínate milí spolužiaci, v máji tohto roka sa istí žiaci poskladaní z tried 3.A, 3.B, 3.D a 3.F vybrali na výmenný pobyt do Talianska.

Od 17.9. do 21.9. boli naši ubytujúci  na Slovensku. Šestnásť Talianov u nás strávilo päť dní, na ktoré obe strany len tak ľahko nezabudnú. Súčasťou programu bolo spoznávanie bystrických krás na hlavnom námestí, ako napríklad Radnica, Obelisk či Múzeum SNP. Vo štvrtok sme absolvovali kúpanie v Turčianskych Tepliciach, jazdy vlakom, v piatok návštevu dreveného kostolíka v Hronseku či hokejový zápas s Košicami. Mnohí z nich o hokeji pred zápasom počuli len okrajovo (z môjho rozprávania) a nikto z nich na hokeji ešte nebol. Vyzerali nadšení obľúbeným bystrickým športom. Ešte pred zápasom utekali do fanshopu, kde si nakúpili šály, mikiny a jeden z nich aj dres.  Vo voľnom čase sme im ukázali miestne obľúbené podniky ako Záhrada či Čarovňa.

Ja osobne som mala jedného Taliana aj ubytovaného doma. Pociťovala som zaňho zodpovednosť, väčšinou som sa cítila ako jeho mama, keďže som musela kontrolovať, či ide so mnou správnym smerom, či je dobre oblečený, najedený alebo zbalený.

Ich pobyt u nás mal veľa výhod. Okrem precvičovania angličtiny, ktorou sme rozprávali v podstate neustále, pretože Talianom sa nepáčilo, keď sme si mrmlali po slovensky a oni nám nerozumeli, napríklad cestovanie po Slovensku- na niektorých z navštívených miest mnohí z nás ešte neboli. Našli sme si v nich priateľov, zažili sme veľa srandy  a chýbali nám hneď ako ich vlak odišiel .

Výmenný pobyt organizovaný pani profesorkou Belanovou je skvelý zážitok, odporúčam ho všetkým. Hlavne terajším tretiakom, pretože väčšina Talianov z našej skupiny sa pobytu zúčastní znovu.