Výmenný pobyt v Taliansku

12 June 2018, 11:31    |    jakub


Koniec roka sa už blíži a každý z nás netrpezlivo odrátava posledné dni v škole. Predstavujeme si, ako budeme oddychovať na kúpaliskách alebo pri mori a tieto predstavy nás držia pri živote počas posledných týždňov. Ale prečo si nedať dovolenku už skôr? Organizovanú školou a samozrejme spojenú so spoznávaním cudzej krajiny?

Keď sme sa dvadsiateho piateho mája šestnásti študenti napchali do minibusu a začali odrátavať dlhé, predlhé hodiny cesty do Talianska, konkrétne do mestečka Recanati v provincii Marche, tešili sme sa na oddych a zábavu. Aby sme zo zájazdu vyťažili čo najviac, zastavili sme sa cestou tam v republike San Marino uprostred krajiny a vychutnali sme si jej krásy. Keďže ide o výmenný pobyt, po dvojiciach si nás ubytovali študenti tamojšej strednej školy s technickým zameraním IIS E. Mattei.

Niektorí boli zhovorčiví, iní menej, ale určite nám to pomohlo spoznať Talianov bližšie. (Poznámka: to známe talianske gesto rukou používajú, na naše sklamanie, menej než by ste čakali) Počas zájazdu sme sa zoznámili so životom básnika Leopardiho, spravili sme si výlet do mesta Ancona a zúčastnili sme sa aj vyučovania (komunikácia prebiehala v angličtine). Samozrejme, more sme z programu vynechať nemohli a využili sme príležitosť na okúpanie sa - more bolo prekvapivo príjemne teplé. Cestou naspäť sme sa zastavili v meste Bologna a boli sme očarení jeho krásou. Potom sme sa mohli vydať na dlhú cestu naspäť. Domov sa nám podarilo dostať až nadránom a boli sme unavení, niektorí z nás aj mierne nachladnutí, ale stálo to za to? Určite áno.

Taliani k nám prídu v septembri a my sa už teraz na ich pobyt tešíme. Zatiaľ si vychutnajte prekrásne fotky Veroniky Dúžekovej z 3.A

 

 

Alžbeta Námešná, 3.L

 

Album